BIM Programları

BIM Programları 

BIM Programları, BIM prosedürüne uygun modeller yapabilmemize imkân sağlayan bilgisayar programlarıdır. BIM programları duvar, döşeme, havalandırma borusu vs. gibi objelerin 3 boyutlu olarak üretebilmemize imkân sağlar. CAD (Computer-Aided Design)- Bilgisayar Destekli Tasarım olan ve IFC formatını üretebilen geliştirilmiş bilgisayar yazılımlarını BIM Programları olarak adlandırabiliriz.

IFC BIM programları arasında iletişim için kullanılan bir format olmasından ötürü oldukça önemlidir. Bu programların IFC formatı ile import ve export yapabilmeleri şarttır.

Projelerin yönetimi için ihtiyaç duyulan bilgileri ve modelleri sunması ile de BIM sistemini oldukça desteklemektedir.

BIM Programları kullanılarak oluşturulan modeller tek bir projeyi temsilen bir veri tabanı altında toplanır ve projede bir değişiklik yapılması durumunda projenin veri tabanı da güncellenir. Bu özelliği sayesinde iş akışlarını kolaylaştırmakta ve herhangi bir problemin oluşması durumunda çözüm organizasyonunu hemen sağlayarak süreden tasarruf edilmesine olanak sağlamaktadır.

Arayüzü ile kullanıcı açısından kolaylık sağlayan bu programlar bir yapı projesi üzerinde çalışan paydaşların farklı modellemeler yapabilmelerine de imkân tanırlar.

BIM Programları Listesi;

Program İsmi Üretici Firma İnternet Sayfaları
Allplan Nemetscheck https://allplan.com.tr/
ArchiCAD Graphisoft www.graphisoft.com
AutoSPRINK VR M.E.P. CAD www.autosprink.com
BIM Suite Bentley Systems www.bentley.com
Cadpipe HVAC AEC Design Group www.cadpipe.com
Digital Project Gehry Technologies www.gehrytechnologies.com
DuctDesigner 3D PipeDesigner 3D QuickPenInternational www.quickpen.com
Fastrak CSC (UK) www.cscworld.com
IdeCAD Ide YAPI A.Ş. https://www.idecad.com.tr/
MEP Modeler Graphisoft www.graphisoft.com
Naviswork Autodesk www.autodesk.com
RISA RISA Technologies www.risatech.com
     
Revit Autodesk www.autodesk.com
SDS/2 Design Data www.dsndata.com
Tekla Structures Tekla www.tekla.com

BIM alanında sıkça kullanılan ve popüler olan programlardan aşağıda açıklamaları ile bahsedilmiştir.

1) Allplan

1963 senesinde kurulan Almanya menşeili Nemetschek firmasının geliştirmiş olduğu bir yazılım olan Allplan’de BIM sistemi içerisinde yaygın olarak kullanılan yazılımlardan biridir. PDF, DXF, DWG, IFC, DGN, 3D-PDF, CINEMA 4D, SketchUp, OBJ, Rhino, STL, VRML, XMl gibi uzantıları uygun formatlara dönüştürebilmektedir.

Allplan, esnek tasarım, metraj hesabı, cephe tasarlama ve detaylı analiz için geliştirilmiş bir programdır. Projelerin hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu çizimlerini görebilme, değiştirebilme ve ortak çalışma imkânı sağlaması sayesinde iş sürelerinin azalmasına katkı sağlamaktadır.

Allplan programını satın almak, detaylı bilgi almak ve forumları ziyaret etmek için aşağıda paylaşılan bağlantılara tıklayabilirsiniz;

Üretici Firma: Nemetschek

https://www.allplan.com/index.php?id=450

https://connect.allplan.com/forum/forum-start.html

TR: https://forum.aluplan.info/

2) ArchiCAD

1984 senesinde kurulan Macar menşeili bir firma olan Graphisoft’un üretmiş olduğu bir yazılım olan ArchiCAD en eski BIM yazılımlarından biridir. İlk versiyonun piyasaya çıkış tarihi 1987’dir. Macintosh ve Windows sistemleri ile uyumlu bir şekilde çalışan bu program kullanıcılara 2 ve 3 boyutlu çizim imkânı sağlayan ilk programdır. ArchiCAD, IFC uzantılarını uygun formatlara dönüştürebilme özelliğine sahiptir.

ArchiCAD’in içerisine yerleştirilebilen MEP Plugin’i sayesinde kullanıcılara 3 boyutlu bir şekilde tesisatları modelleme imkânı sunmanın yanı sıra çakışma analizleri de yapabilmektedir.

BIM sisteminde kullanılan diğer programlarda olduğu gibi proje ile ilgili olan verileri ortak bir veri tabanı altında toplayarak proje çalışanlarının yapılan değişikleri anlık görebilmelerini sağlar.

Allplan programını satın almak, detaylı bilgi almak ve forumları ziyaret etmek için aşağıda paylaşılan bağlantılara tıklayabilirsiniz;

Üretici Firma: Graphisoft

https://graphisoft.com/solutions/archicad

https://community.graphisoft.com/

TR: https://bimsoft.com.tr/

3) IdeCAD (İde Yapı)

1988 senesinden beri statik ve mimari programlar üreten Türkiye menşeili bir yazılım programı olan IdeCAD BIM sistemi için çözümler üretmektedir.

Birbirlerinden farklı programlar olarak görünmesine rağmen uyumları oldukça başarılıdır. Arazi verileri, kolonlar, duvarlar, akslar, kirişler, döşeme ve boşlukları gibi mimari projelerde çizilen yapıları İde statik de tanınmaktadır.

Değişen yönetmelik ve yasalara göre güncellenmesi ile İde statik programı Türkiye’de kullanan kullanıcılar için oldukça büyük bir fayda sağlamaktadır.

Statikten çıkan karkas statik çözümler, tek bir komut ile İde mimara uyumlu hale getirilebilmektedir. Demir metrajı ve beton metrajını Ide statik de oluşturulan çözüme göre detaylı olarak yapabilme imkânı sağlamaktadır.

IdeCAD programını satın almak, detaylı bilgi almak ve forumları ziyaret etmek için aşağıda paylaşılan bağlantılara tıklayabilirsiniz;

Üretici Firma: Ide YAPI A.Ş.

https://www.idecad.com.tr/

https://forums.idecad.com.tr/forum/

4) Navisworks

Amerika menşeili Autodesk firmasının 2007 senesinde satın aldığı bir BIM programı olan Navisworks; birkaç BIM modelinin aynı ortamda birleştirildiği, çakışma kontrolü ve iş planlamasının bir video ile gösterilmesini mümkün kılan bir BIM yazılımıdır.

Proje mükelleflerinin modellenmiş olan yapıyı zamansal olarak simüle edebilmeleri ile projenin öngörülebilirlik düzeyini arttırırlar. İnşaat aşamalarını export ettiği videolar sayesinde ile kolaylıkla izlemek mümkündür.

Birkaç BIM modellerini çakıştırma sırasında parametreler vererek ve ince ayar yapılabilir. Ayrıca nokta bulutlar (point cloud) ile de 3 boyutlu modeller çakıştırmak mümkündür.

Navisworks programını satın almak, detaylı bilgi almak, forumları ziyaret etmek için aşağıda paylaşılan bağlantılara tıklayabilirsiniz;

Üretici Firma: Autodesk

https://www.autodesk.com.tr/

https://www.autodesk.com/

https://forums.autodesk.com/t5/navisworks-forum/bd-p/372

5) Revit

Revit programı 1997 senesinde kurulan Charles River Software Cambridge firması tarafından yazılmaya başlanmış ve 1999 senesinde ise programın ilk versiyonu çıkartılmıştır. Revit program çıktıktan 3 yıl sonra 2002 senesinde ise Autodesk firması bu programı satın almıştır.

Macintosh ve Windows işletim sistemleri ile uyumlu bir şekilde çalışan Revit, günümüzde bir Autodesk yazılımıdır. Revit programı, IFC, DWG, DXF, DGN, SAT ve SKP gibi uzantılarla çalışabilmektedir. Revit ile mimari, strüktür, MEP, havalandırma sistemleri, elektrik elemanları modellemek mümkündür.

Revit programını satın almak, detaylı bilgi almak, forumları ziyaret etmek için aşağıda paylaşılan bağlantılara tıklayabilirsiniz;

Üretici Firma: Autodesk

https://knowledge.autodesk.com/support/revit

https://www.autodesk.com/bim-360/

TR: https://forums.autodesk.com/t5/turkiye/ct-p/2062

6) Tekla

1978 senesinde kurulan Amerika menşeili Trimble firması tarafından oluşturulmuş bir inşaat mühendisliği yazılımıdır.

Yazılım yapı mühendislerine yönelik olmasıyla birlikte ahşap, çelik, betonarme veya karma yapıların modellenmesinde kullanılır. 3 boyutlu olarak yapının bütün detayları modellenir ve montaj, imalat resimleri 3 boyutlu yapılan bu model üzerinden elde edilir.

Tekla otomatik olarak detaylandırma işlemlerinin çoğunu yapabilmektedir. Tekla’ya bu sektör içerisinde çalışanların bilecekleri Xsteel programının geliştirilmiş hali demek mümkündür. Tekla’nın son sürümü 2021 senesinde Tekla Structures Version 2021 ismi ile çıkmıştır.

Tekla programını satın almak, detaylı bilgi almak ve forumları ziyaret etmek için aşağıda paylaşılan bağlantılara tıklayabilirsiniz;

Üretici Firma: Trimble

www.tekla.com

https://forum.tekla.com/